1. Vad är en PR byrå

The PR Agency är en PR byrå med showroom/kontor där vi hjälper varumärken att nå ut till press dels genom utlån till stylister och dels genom pressutskick till skrivande redaktörer. Detta är huvuduppgifterna men vi har även en fin bildbank för press att ta del av, vi har pressveckor där vi presenterar nyheter inför varje säsong, vi ger info om mässor och trender i branschen och mycket mer. Jag har även en bakgrund inom retail och vill gärna hjälpa till att finna lämpliga butiker som våra varumärken eventuellt kan säljas och synas i.  Allt detta bidrar till ökad synlighet och ökad varumärkeskännedomen till slutkonsument som i sin tur förhoppningsvis tycker om vad de ser och får ta del av.

2. Hur ser din arbetsdag ut.

Dagen börjar med härligt kaffe och att göra fint och inbjudande i showroom för besök. Sen börjar dagen med att plocka upp returer av kollektioner och hänga upp dessa men även packa nya bud som efterfrågas. Läsa alla mail och arbeta proaktivt med olika PR aktiviteter för alla kunder. Skriva eventuell pressreleaser och planera dagarna framöver. Tar även emot härliga besök av stylister och från folk som önskar låna plagg till tex events och Röda Mattan eller fotograferingar för lanseringar mm. 

3. Hur arbetar du med dina kunder/ klädmärken?

The PR Agency har en fin mix av olika varumärken både internationella och svenska, stora och lite mindre. Vi arbetar med varumärken för dam och herr, mode och accessoarer men även sport och outdoorprodukter. Vi är en ”PR butik” som lånar ut kollektioner för synlighet, stora som små uppdrag. Alla varumärken har olika mål varför de arbetar med PR men i slutändan så handlar det om ökad synlighet.

4 Vad anser du som ditt viktigaste uppdrag

Vi har ju egentligen två kunder – dels varumärkena som representeras här på The PR Agency men också ”press” och de som besöker oss är kunder. Viktigast för oss är att alla ”kunder” är nöjda med den servicen vi ger och det vi lovat ska levereras. Att vi är lyhörda för vad som önskas och att vi har kontinuerlig kontakt med alla; är tillmötesgående, glada och ger ypperlig service och generar resultat.

5. Hur tycker du branschen har förändrats med tanke på att vi läser färre papperstidningar och tillbringar mer tid på nätet.

Vi vill tro att pappersmagasin alltid kommer finnas och efterfrågas även om papper idag blivit dyrare. Vad är väl inte känslan att få bläddra i ett magasin, vare sig du är hos frisören, hemma eller på en flygplats? Det digitala har definitivt tagit över men många tröttnar emellanåt också att sitta framför en padda, dator eller telefonen. Läsaren behöver alltid ta del av nytt innehåll / content  så en PR byråer kommer alltid att behövas även om vi också måste förändra våra tjänster då nya behov uppstår. Vår bildbanken används flitigt och finns tillgänglig 24/7 för de som vill använda bilder både frilagda produkt- och imagebilder. Allt går fortare idag så leveranstiderna blir därmed kortare. 

6. Vad skulle du ge för tips till ett nystartat företag inom klädbranschen, vad gör man för att lyckas?

Svår och komplex fråga. Det viktigaste dock är att ha en strategi med mål och visioner. Att man sätter en plan de kommande åren över hur man vill växa och att ekonomin finns på plats. Att strata och bygga ett varumärke kostar pengar. Kollektioner, lager, personal, PR, bildmaterial, annonsering på sociala medier, bygga hemsida mm. Man måste också inse att som ensam person är man begränsad och inte kanske kan hinna med allt. Det är viktigt att skaffa ett fint kontaktnät och be om hjälp med saker man inte är expert på annars kommer man garanterat gå in i den klassiska väggen. Man måste också inse att det tar tid att bygga ett varumärke. PR hjälper till men starka kollektioner och ett bra säljteam är viktigt. Att inte ge upp vid motgång utan strävsamt arbeta på. Se till att hitta bra leverantörer. Ha fint bildmaterial. Det visuella är allt viktigare idag iom den digitala frammarschen och kunder förväntar sig nytt hela tiden framför allt på social medier. Inte alltid nya kollektioner men olika tips hur man kan bära eventuella plagg man investerat i till exempel. Man måste locka in kunden i ”varumärkets värld” så de känner sig delaktiga i varumärket. Viktigt att kunden blir sedd. Sist men inte minst är det viktigt att hålla ihop varumärkets koncept och inte spreta med olika produktkategorier såvida du inte vill bygga ett varumärke som just erbjuder mode, inredning och annat.

7. Vem är du? Berätta om dig själv och vad du brinner för. Vad fick dig att bestämma dig för att starta en Pr-Byrå?

Jag heter Sara Diebitsch och har alltid varit intresserad av kläder, sport och att omge mig med vackra saker i form av konst och möbler.  Började i tidig ålder arbeta i butik och älskar att sälja saker. 

Jag har en konstvetenskaplig utbildning med inrikting på just konst men även ekonomi. Ytterligare utbildning är en Master i PR & kommunikation samt en journalistutbildning. Jag har arbetat på Auktionshus både i Sverige och utomlands men efter min utbildning i PR & Kommunikation så blev jag headhuntad till en PR byrå som jag stannade på i 10 år. Efter det valde jag öppna egen byrå inom mode och sport – The PR Agency. 

8. Vad är utmaningarna framåt

Jag vill se utmaningarna som något positivt och som gör att jag alltid ser möjligheter när det känns svårt. Ett ”nej” eller ”går ej” existerar nästan aldrig på The PR Agency och problem är till för att lösas. Covid var en tung period men med fin fastighetsvärd och underbara kunder så överlevde vi den. Nu är det andra utmaningar och faktorer som påverkar hur vi lever och beter oss. Konsumtion har förändrats och mycket hur vi tänker och förhåller oss till saker har ställts på sin ända.  Jag tror på lyhördhet, flexibilitet och att stanna upp ibland. Inte stressa för mycket. Var nöjd med det lilla och att förmedla glädje och skratt även när det ibland känns tungt. 

Vänligen
Sara