gyllenbeige skjorta lyocell

Så här sköter du din skjorta i Lyocell

Vad är lyocell?

Lyocell är ett material gjort på cellulosafibrer. Det är helt organiskt och framställs av cellulosa från snabbväxande träslag, till exempel bokträd och tall.

De fibrer som finns i cellulosan är från början inte gjorda för att skapa textilier och måste, för att kunna utvinnas, bearbetas med en biologisk nedbrytbar kemikalie. Då bildas en trögflytande cellulosamassa som sedan pressas igenom en så kallad dysa, ett stort duschmunstycke, till långa textilfibrer. Man låter sedan fibrerna torka för att därefter tvätta och spinna dem till trådar och väva ihop dem till ett textilmaterial. Eftersom textilfibrerna är konstgjorda kan de bli hur långa som helst vilket gör att väven får en väldigt fin och jämn kvalitet. Hela processen är sluten vilket innebär att 99 procent av kemikalielösningen kan återvinnas. Den lilla procent som blir över bryts ner i biologiska reningsanläggningar. Lyocell kan användas för att skapa tyger i många olika former, både lätta och tunna material  samt lite kraftigare tyger.

Det är inte bara själva framställningen som värnar miljön utan även de träslag som används för att ta fram lyocell behöver mindre odlingsyta, mindre mängd vatten och kemikalier än till exempel framställning av bomull. Träden växer i naturliga skogsområden som endast kräver regnvatten för sin överlevnad och kan även odlas på flera platser runt om i världen då det inte kräver ett varmt klimat.

Lyocell är ett organiskt, starkt och hållbart material. Tyget är svalt och skönt emot kroppen och det andas på ett naturligt sätt. Lyocell har även en unik egenskap som tar upp fukt och skrynklar mindre än till exempel bomull. Lyocell är också färgbevarande och torkar snabbt.  Här kan ni hitta våra plagg i detta material.

Ta hand om ditt plagg i lyocell
Vårda ditt plagg väl. Häng det för att vädras. Du behöver inte tvätta ditt plagg av lyocell så ofta.

Lyocell är ett antibakteriellt material och hämmar därmed bakteriebildningen i tyget. Du kan med fördel ta bort fläckar med hushållspapper, du trycker pappret emot fläcken och sen “skrapar” lite försiktigt. Du behöver på så vis inte tvätta hela plagget. 

När du vill tvätta ditt plagg så använd gärna ett tvättmedel avsett för siden, inget sköljmedel. Tvätta för hand i handfatet eller använd fintvättprogrammet i din tvättmaskin.

Skaka plagget och häng på galge för att torka.