Varför är det bra att sticka?

Att sticka ökar känslan av avslappning och välmående, speciellt under depressiva perioder. Att fokusera på ett projekt som detta hjälper till att minska ångest och andra negativa symptom som kommer med depression. Medan du stickar distraheras ditt sinne, och du kan sluta tänka på vad som gör dig ledsen eller orolig.

Det skyddar hjärnan

Personer som stickar eller utför liknande aktiviteter från tidig ålder löper mindre risk för kognitiv förändring under senare år jämfört med personer som inte tränar hjärnan på detta sätt. Denna aktivitet förbättrar minnet samtidigt som den hjälper till att minska produktionen av substanser som påverkar den cerebrala aktiviteten.

Att börja sticka kan till och med förbättra rörlighetsproblem och koncentration.

Det tränar din syn

Det finns många övningar för att stärka din , men att börja sticka är ett enkelt och roligt sätt att göra det. Rörelserna dina ögon gör från sida till sida hjälper till att förbättra din syn och smörjer samtidigt ögonen på naturlig väg. Detta håller synen i gott skick och sänker risken för kroniska sjukdomar såsom grå starr.

Det lindrar kronisk smärta

Kronisk smärta, såsom ledgångsreumatism, kan lindras med denna dagliga vana. Din hjärna koncentrerar sig på handarbetet och distraktionen hjälper till att avsevärt minska smärtan. Att föra händerna fram och tillbaka får även igång cirkulationen och lindrar inflammationen, vilket är nyckeln till smärtlindring.

Det gör dig lyckligare

Personer som regelbundet stickar tenderar att vara mindre oroade, utan istället lyckliga. När du utför denna aktivitet utsöndrar hjärnan serotonin – en signalsubstans som främjar mental hälsa.

Det motverkar stress

Det kanske verkar svårt inledningsvis, men att börja sticka är en avslappnande terapi som kan hjälpa dig när du känner dig stressad eller ängslig. Tekniken och koncentrationen som krävs räcker för att hålla sinnet aktivt samtidigt som de distraherar dig från vad som får dig att må så här.

Och eftersom du kan göra det varsomhelst, är det perfekt att ta med sig till avslappnande platser där du verkligen kan rensa sinnet.

Det ökar kreativiteten

Personer som gillar att sticka tenderar att förbättra sin fantasi och kreativitet vilket öppnar dörrar till en rad olika projekt, oavsett om det handlar om stickning eller andra områden av livet.

Det ökar din självkänsla

Att sticka är, utöver ett bra sätt att få tiden att gå, en utmaning som innefattar att nå mål. Slutförandet av ett projekt kan bli ett eget personligt mål som kan hjälpa dig att bygga upp självkänslan över tid. Att komma förbi de svåra delarna och få ett fantastiskt fint klädesplagg är till exempel en gåva till dig själv – det kommer få dig att må bra. Du kanske vill sticka en tröja, här är ett fint stickpaket