Kreativa processen, hur blir ett plagg till?

Det är en levande process.Om vi tar tex. Skjortan Emilia, den tycker jag är den  “perfekta” skjortan och kör vidare på den, utvecklar sedan nya modeller utifrån den. Tex. modellen Lily som är baserad på en skjorta men omvandlad till en mer feminin skjorta, rynkor och med en stå krage. Jag designar bara plagg jag själv vill bära. Modellen Edith med stora vida ärmar är inspirerad av ett vintage plagg inköpt i Florens. Utgår alltid först ifrån kvaliteten/ tyget.

Vet du redan vid start om det blir en klänning, blus, skjorta eller något annat?

Då jag alltid utgår ifrån tyget har jag alltid bestämt vilken typ av plagg det ska bli, men sen så självklart kan en blus utvecklas till en klänning osv. Jag är nog mer en produktutvecklare än designer. Gillar inte att teckna utan älskar tyger och garner och kreerar utifrån dem.

Hur omsätts din skiss till plagg?

Jag gör väldigt enkla skisser och arbetar mer med passformen. Jag ger David måttlistor ( mått på de olika delarna på plagget så att han kan göra ett mönster till modellen och skiss, det blir många skisser och prover innan plagget godkänns.Många skisser på detaljer och sömmar.

Hur funkar kommunikationen med den som syr, ärr det du och dem eller finns det någon mellanhand?

Jag arbetar med en tjej som heter Lily i Shanghai, Lily är spindeln i nätet och ger all information till David som är den som syr alla plagg. Han har hjälp av sin fru och de sitter hemma och syr i sitt hus. Mina kollektioner är väldigt små, så än så länge så funkar det bra. Växer WE TWO snabbt så får även David skala upp sin verksamhet. Innan pandemin så åkte jag till Shanghai och hade möten med både Lily och David men nu sker allt på distans. Jag berättar för Lily vilka kvaliteter och färger som är intressanta och hon ger sig ut och letar. De flesta kvaliteter är från överbliven produktion.

Är det likadant för alla designers?

Nej, detta är ett annorlunda sätt att arbeta. Det görs möjligt för att jag har så lång erfarenhet inom branschen och att jag har tidigare arbetat i de flesta positioner, som mönsterkonstruktör, produktutvecklare, designer och ansvarat för produktion och kvalitetssäkring.

Hållbarhet: vad är det för dig?

Det är ett stort begrepp, men pratar vi om mode och klädtillverkning så tänker jag att det är bra om vi tänker till innan vi gör ett köp. Inventerar vår garderob, ser vad vi har och vad som kan komplettera det vi redan har. Köper plagg som håller över tid, både kvalitetsmässigt och i modebilden ( om det är viktig för oss) Nu är vi i en pandemi men när den är under kontroll, är det bra om vi tänker till, behöver vi flyga för att ses? Behövs detta möte? Är det motiverat att flyga över hela jordklotet för att välja den rätta färgen. Vi får vara innovativa och tänka till vad som är viktigt.

Kan man producera lönsamt i liten upplaga? Är det skillnad om man producerar via fabrik eller på annat sätt?

Jag hävdar att det är då man kan producera lönsamt. Konsten att producera lönsamt i liten skala är att ta bra betalt för sina plagg, att bara tillverka det som går åt, att använda sig av tyger som redan finns. Inte tillverka egna tyger som man alltid måste göra mer av än vad som behövs. WE TWO sys hos en skräddare och allt sys i liten kvantitet. Då vi kan bestämma kvantiten själva jämfört med om vi skulle ha tillverkat på fabrik. Att använda sig av fabrik som oftast har krav på att man ska producera en viss mängd, är oftast förödande för ett litet klädmärke. Det är då klädmärket oftast måste rea. WE TWO rear aldrig tack vare att vi inte behöver överproducera. Det är självklart dyrare att betala en skräddare men det lönar sig i längden, alternativet vore att ha en massa plagg över som man inte kan sälja. Det är därför modeindustrin är en av de största miljöförstörarna.

Hur funkar det när kändisar bär ens kläder? Glider de in och handlar i butik eller lånar de? Vad händer med plaggen sen om de inte köper? Kan de köpa loss plagget om de blir förälskade.

Oftast använder man sig av en pr byrå. Pr byråns uppgift är att sprida märket till stylister som arbetar för modetidningar och även till modejournalister. Pr byrån har en lokal där man hänger sin kollektion och där kan då stylisterna komma och titta. Oftast har en känd person en stylist som letar passande kläder för olika tillfällen. Det finns många pr-byråer i stockholm. WE TWO Stockholm anlitar The pr agency. 

Vad är hållbarhet för oss?

Att handla med Kina.Är allt som kommer från Kina (minus människorna såklart) dåligt producerat skräp?

Absolut inte. Kinesisk tillverkning är väldigt avancerad inom de flesta områden. För WE TWO Stockholms del har vi valt att tillverka i Kina mycket för att vi startade med sidenblusar och Kina är väldigt duktiga på att sy i sidentyger plus att tygerna tillverkas där. Sen var det också en stor fördel att välja Kina som tillverkningsland då jag bott där och arbetat upp kontakter som Lily och David. Det är avgörande för min verksamhet att få producera i sådan liten skala hos David. Jag hade kunna valt europa men då skulle alla tyger transporteras dit och jag skulle ha tvingats tillverka mer än vad jag säljer. Det var inget bra alternativ.

Är allt som produceras i Europa per automatik bättre?

Absolut inte. Alla produktionsländer har olika styrkor och jag anser att det är naivt att tro att kvaliteten är bättre i europa och att sömmerskorna tjänar mer där. Lönerna är anpassade till vad levnadskostnaderna är i det land man arbetar i. Jag har sett många fabriker i de flesta länder där kläder tillverkas, det har varit av varierande slag men tex. De fabriker som H&M anlitar är av hög klass. Det är lite missvisande att många klädmärken använder sig av -producerat i europa och säger  då att sömmerskorna har av automatik bättre löner och arbetsvillkor, tyvärr stämmer inte alltid det. 

Finns det något som konsument man kan hålla utkik efter för att göra så bra val som möjligt?

Det är att titta på hur transparent ett klädmärke är. Leta aktivt efter informationen, hur tillverkas kläderna, tyvärr är det svårt att få en rättvis bild men de flesta klädmärken arbetar hårt för att kläderna ska tillverkas på ett etiskt hållbart sätt i alla aspekter till löner, arbetstid och arbetsmiljö.