Du kan med fördel tvätta din sidenblus i tvättmaskinen. De allra flesta tvättmaskiner har ett sidenprogram eller fintvättprogram som du kan välja. Vi brukar välja det som tar kortast tid, både av hänsyn till plagget men också till miljön. Det är viktigt att du väljer rätt tvättmedel anpassat för siden eller cashmere, gärna flytande. Tänk också på att varvantalet inte får överstiga 700 varv. Låt inte din blus ligga kvar i maskinen när tvätten är klar utan ta ut den, skaka och häng på en galge.

Det är enkelt att tvätta ditt sidenplagg

Du kan också välja att tvätta din sidenblus för hand

Du väljer själv, antingen tvättar du i maskin som beskrivits i texten ovan eller så tvättar du enkelt upp din sidenblus i handfatet. Vi beskrev det i ett annat inlägg som du kan läsa här mer utförligt. Man får ofta höra eller till och med läsa på tvättråds etiketten att en del föreslår kemtvätt men det tycker inte vi är något alternativ. Det är bättre i miljösynpunkt att tvätta själv i sin tvättmaskin eller i handtvätta i handfatet hemma. En av sidenets många fördelar är att det är så enkelt att sköta. Det torkar väldigt snabbt efter tvätt vilket gör det till ett bra val vid resa. Även om detta är ett tvättrådsinlägg så vill vi uppmuntra till att tvätta mindre, istället vädra ditt plagg efter användning. Om du har en steamer kan du med fördel steama (ånga) din sidenblus och därmed få bort 99% av alla bakterier. Jag brukar använda strykjärnet och släppa ut ångan på så vis. Det fungerar utmärkt. Här får du ändå tips på några bra steamers.